Anasayfa
ANASAYFA DETAYLAR

Hocaların Hocası Ömer Çam Kabri Başında Yâd Edildi

Hocaların hocası, edip, hitabet ustası ve şair Ömer Çam Hoca vefatının 21. sene-i devriyesi münasebetiyle kabri başında hayırlarla yâd edildi. Ünyeliler Derneği (ÜNDER) tarafından tertip edilen yâd programı 17 Aralık 2023 Pazar günü Maltepe Gülsuyu Kabristanlığında Ömer Çam Hoca'nın ailesi, yakınları, talebeleri ve birçok seveninin katılımıyla gerçekleşti. 

Ömer Çam Hoca'nın oğlu üroloji profesörü Haydar Kâmil Çam, aile mensupları ve Ömer Çam Hoca'nın programa katılan talebeleri, merhumum üstün şahsiyetinden bahsederek onunla hatıralarını naklettiler. Bu konuşmalarda aynı zamanda Ömer Çam Hoca'nın müstesna hususiyetleri, güçlü hafızası, etkili hitabeti, cesur dava adamlığı, talebelerine ve eğitim faaliyetlerine verdiği önem, eğitim gönüllülüğü ve fedakârlıkları ve her ortamda verdiği güzel mesajlar ile insanlara sağladığı faydalar dile getirildi. 

Programa ÜNDER'in kurucularından İçişleri Eski Bakanı İdris Naim Şahin, Ayhan Doğan, Yusuf Kara ve Musa Hamarat; Ömer Çam hocanın talebelerinden Prof. Dr. Hüsrev Subaşı, Prof. Dr. Abdurrahman Dodurgalı ve Prof. Dr. Celal Erbay ile başka birçok talebesi de iştirak etti. Farklı sivil toplum kuruluşları mensuplarının da katıldığı yâd programında hocanın Ünyeli hemşehrileri de hazır bulundu. Ömer Çam Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri de yâd merasiminin katılımcıları arasındaydı. 

Ömer Çam Hoca'nın oğlu Prof. Haydar Kâmil Çam duygularını şu ifadelerle dile getirdi: "Tabii insan aradan 20 yılı aşkın bir süre geçse de her şeyden önce babasını kaybetmiş olmanın hüznünü yaşıyor. Ancak böyle bir babanın evladı olmanın da gururunu hissediyor. Böyle bir vefaya mazhar olması, hâlâ anılması gurur verici. O yüzden bu işin önderliğini yapan ÜNDER'e teşekkür ediyorum. Artık baba toprağı Akpınar dernekleri de sahip çıkıyor; onların da varlığıyla bu sene daha canlı bir katılım olduğunu görüyorum. İştirak eden herekese çok teşekkür ediyor, herkese selam ve saygılarımı sunuyorum."

Ömer Çam Hoca'nın diğer oğlu Fatih Çam ise tüm katılımcalara selamlarını ve teşekkürlerini iletti. 

İçişleri Eski Bakanı İdris Naim Şahin'in konuşmasından satır başları şöyleydi: "Ömer Çam hocamız sadece Ünye'nin değil çok daha geniş bir coğrafyanın burada temsiline vesile oluyor. Hocalarımız programa renk katıyorlar, başta Hüsrev (Subaşı) hocamız olmak üzere... Abdurrahman (Dodurgalı) hocamız da her zaman bizimle... Bu sene Celal Erbay hocamızın katılımı da bizlere güzellik kazandırdı. Kendilerine teşekkür ediyoruz... Buradaki herkes, hepiniz bir değersiniz. Hepinizden Allah razı olsun. Hocamızın mekanı cennet olsun." 

ÜNDER Başkanı İsa Gümüş konuşmasında, memleketimizin yetiştirdiği kıymetli bir ilim adamı olan Ömer Çam Hoca'nın kendisini ve şahsiyetinde temsil ettiği faziletleri hatırlayarak yaşatmanın önemine vurgu yapt ve hocanın ailesi ve sevenleriyle birlikte her sene düzenli olarak bu yâd programını tertip etmeye dikkat gösterdiklerini dile getirdi: "Bugün hocamızın vefatının 21. yılı vesilesiyle anma programını gerçekleştiriyoruz. Değerli katılımcılarımız ve hocalarımız sağolsunlar, ayaklarına sağlık diyor, hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. İnşallah bu programı ÜNDER var oldukça her sene mutavazı bir şekilde devam ettireceğiz." 

Akkuş Akpınar Derneği Başkanı Halis Çamoğlu "Akpınar olarak bugün Kamil hocamızla da birlikte bugün Ömer Çam hocamızın vefatının yıldönümünde onu hatırlamak için bulunuyoruz. ÜNDER yönetimine de teşekkür ediyoruz" dedi. Akpınar Derneği kurucularından Mustafa Çayıroğlu ise "Bugün Ünyelilerle, İdris Naim Şahin bey, Kamil hocamız ve bilim insanı Ömer Çam'ın pek çok yakını ve seveniyle birlikte merhumu hatırlamak için buradayız. Allah mekanını cennet eylesin" diye konuştu. 

Yâd programının ardından Kozyatağı'ndaki Seyithan İşkembe Salonu'nda, işletme sahibi Mustafa ve Hüseyin Altun kardeşler tüm misafirleri ağırlayarak ikramda bulundular.  

Video haber için bkz: https://www.youtube.com/watch?v=4Q5u2FtUc3M


Ömer ÇAM Hoca kimdir?

ÖMER ÇAM (1923–2002)

Eğitimci pedagog ve şair Ömer Çam, Mehmet Kamil Bey´in oğludur. Ordu´nun Ünye ilçesine bağlı Akkuş beldesinde 1923´te dünyaya geldi. İlk din bilgilerini ve ilk eğitimini imamlık beraatını devrin sadrazamından almış olan Mehmet Kamil Hoca´dan aldı. Mehmet Kamil Hoca dirayetli bir din adamıydı. Ömer Çam´ın olaylara bakışında ve yaklaşımında büyük etkisi oldu. Orta Okul yıllarında büyük âlim olan, kayınpederi Haydar Bey´den de büyük ölçüde etkilenen Ömer Çam, o yılların imkânları ölçüsünde kendini aşmış: hem eğitimi ile hem de faziletli kişiliğiyle çevresine mazhar olmuş bir insandı. 

Sivas Öğretmen Okulu´nu birincilikle bitiren Ömer Çam, 1942 yılında Giresun-Keşap Düzköy Okulu´nda öğretmenliğe başladı. 1944 yılında Yedek Subay Okulu´na, daha sonra 1947´de Ünye Kız Köy Okulu Başöğretmenliğine atandı. 1954–1957 yılları arasında Akkuş Merkez Okulu Başöğretmeni oldu. Akkuş'ta ilkokul öğretmenliği yaparken bir yandan da Eğitim Enstitüsü´nü bitirdi.

1957–1958 yılları arasında ise Ünye Meçhul Asker Okulu öğretmeni olarak çalışan Çam, 1958 yılında Samsun Namık Kemal Yetiştirme Yurdu Öğretmenliğine tayin edildi. 1960´da Samsun Merkez Balaç Köyü Öğretmenliği yapan Çam Hoca1961´de Perşembe Çınar İlkokulu Eğitim şefliğine getirildi.

1963´e kadar İlkokul öğretmenliği yapan Hocamız, Perşembe Öğretmen Okulu ve Beşikdüzü Öğretmen Okulları öğretmenliği ile Samsun Yetiştirme Yurdu Müdürlüğü de yaptı. Büyük fedakârlık örneği göstererek Ünye´ye lise açmak için devlet memurluğundan istifa ederek Özel Ünye Lisesi´nin kurucu müdürlüğünü yaptı.  1963´te Ünye Lisesi Türkçe Öğretmenliğine atandı. 1964´te Samsun Eğitim Enstitüsü´ne nakil yapan Çam Hoca burada görevli iken 1965´te Samsun Kız İlköğretmen Okulu Meslek Dersleri öğretmenliğini de 1970´e kadar yürüttü. Çam Hoca aynı yıl İstanbul imam Hatip Okulu Psikoloji öğretmenliğine tayin edildi.

24.02.1970´te 5439/2 sayılı kanuna istinaden İstanbul Yüksek İslâm Enstitüsü Dini Pedagoji ve Din Psikolojisi Üyeliğine ve 6.11.1972´de İstanbul Yüksek İslâm Enstitüsü Müdürlüğüne getirildi. 01.02.1974´te müdürlükten istifa eden Çam Hoca aynı kurumda öğretim üyesi olarak görevine devam etti. İstanbul Yüksek İslâm Enstitüsü Marmara Üniversitesi´ne bağlı İlahiyat fakültesine dönüştürülünce Çam Hoca Fakültemizin Din Eğitimi Anabilim Dalı öğretim elmanı oldu ve 01.08.1983 tarihinde de buradan emekli oldu. Hayatı boyunca Türk Milli Eğitiminin Meseleleri ile meşgul olan Ömer Çam, Eğitim Bilimleri ve Türk Edebiyatı alanlarında ihtisas yaptı. Bu alanlarda çeşitli eserleri, makaleler ve bildirileri yayınlandı.

Ömer Çam, alabildiğine mütevazıydı, eğitim üzerine verdiği söylevi şiirlerle, özdeyişlerle bezeliydi. Çok akıcı, akıcı olduğu kadar da cezbedici bir üsluba sahipti. Kendi bağlamında ciddi bir mücadele adamıydı. Eğitim alanında zorlu bir yolculuk yapmıştı. Bir noktada Akif in çilesine de fazlasıyla ortak olmuştu. Çünkü Mehmet Akif Ersoy´un Safahat´ını baştan sona ezberlemişti. Söz bir kez Akif'ten açılmaya görsün, mısralar sanki Akif'in ağzından çıkar gibi Ömer Hoca´nın ağzından etkisini ve anlamını bularak çıkardı.

O yaşayan bir kütüphaneydi, canlı ve ayaklı bir şiir külliyatıydı; Akif'in yanı sıra Mevlana´dan, Yunus Emre´den binlerce beyti hafızasında taşırdı. Bahis şiirden açılınca yüzünde güller açardı, işte o zaman onu tutabilene aşk olsundu. Tek başına bir şiir evreni olan Çam Hoca, hayatının her döneminde durmadan didindi, koştu ve binlerce öğrenci yetiştirdi. Ömer Çam Hocamız, aynı zamanda çok güçlü biraraştırmacı, usta bir kalem erbabı ve söz mülkün sultanı, değerli bir hatipti.

14.12.2002´de vefat eden Ömer Çam, evli ve üç çocuk babasıydı. 15.12.2002 Pazar günü öğle namazını müteakip M.Ü. İlahiyat Fakültesi Vakfı Camiinde kılınan cenaze namazından sonra Gülsuyu Mezarlığında defnedildi.

Allah rahmet eylesin.

25.12.2023 07:47:40
Hit: 596